تلفن مشاوره دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان :09025540607
نوبت دهی : 02155406074 - 09025540607
مشاوره از طریق واتساپ : 09025540607
بصل النخاع ، رابط بین نخاع و دیگر قسمت های مغز می باشد. از نظر ساختاری تقریبا شبیه به یک مخروط بوده که قسمت بزرگ آن در بالا و قسمت کوچک آن نیز در پایین قرار گرفته است. در بصل النخاع ، مهم ترین مراکز حیاتی جای گرفته و همچنین مرکز تنفس در این بخش قرار دارد. بصل النخاع ، مرکز فعالیت های گوارشی همانند بلعیدن ، سرفه ، جویدن ،و استفراغ است. تغییر قطر رگ ها نیز در این قسمت انجام می شود. هر گونه ضایعه و یا آسیبی به طناب نخاعی امکان دارد که باعث ایجاد مشکلات جدی برای فرد شود.
کودکان نیز ممکن است دچار آسیب ها و یا بیماری درناحیه بصل النخاع شوند. یکی از این مشکلات ، ایجاد تومور در این ناحیه می باشد. این تومور می تواند خوش خیم و یا بد خیم باشد. زمانی که تقسیم سلولی دچار رشد غیر طبیعی می شود ، تومور به وجود می آید. بصل النخاع یا پیاز مغزی ، در قسمت بالای نخاع و همچنین پایین پل مغزی قرار دارد. تومور های ایجاد شده در این ناحیه سبب افزایش فشار داخل مغزی شده و عوارض زیادی را به همراه دارد از قبیل : استفراغ ، سردرد و همچنین اختلال در بینایی کودک . در صورتی که تومور های خوش خیم بصل النخاع به خوبی درمان نشوند ، احتمال دارد که مانند یک تومور بدخیم خطرناک و مشکل ساز شود. به همین دلیل ، تشخیص بیماری توسط پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان صورت می گیرد . این تشخیص پس از بررسی علائم بالینی و معاینه کودک صورت می گیرد.
در برخی موارد ، علت ایجاد تومور ناشناخته می باشد. این موضوع زمانی است که منشاء تومور ها که همان تومور های اولیه می باشند ، از خود طناب نخاعی بوده و در بزرگسالان و کودکان تقریبا نادر است. علت ایجاد تومور بصل النخاع ، به طور معمولا بر اثر بروز سرطان در بخش های دیگر بدن است مانند سرطان کلیه ، پستان ، تیروئید ، لوله گوارش و یا ریه که گاهی گسترش پیدا کرده و به نقاط دیگر سرایت می کند و ممکن است تا بصل النخاع پیشرفت کند.
از علائم معمول سرطان بصل النخاع در کودکان و حتی بزرگسالان ، می توان مواردی مانند ضعف و تحلیل عضلات را عنوان کرد . البته عضلاتی که منشاء اعصاب آن ها از بخش آسیب دیده طناب نخاعی باشد. دیگر علائم ، شامل مشکل در حرکات روده ، مشکل در ادرار کردن ، بی اختیاری ادرار و یا درد مزمن پشت می باشد. همچنین می توان گفت که اولین علامت این مشکل استفراغ بوده و ممکن است بیمار علائمی همچون سردرد ، سرگیجه ، فلج عصب جمجمه ، مشکل در بلعیدن و سرفه را داشته باشد. همچنین گاهی اوقات جنبش اندام دچار اختلال شده و اختلال حسی در درجات مختلفی مشاهده می شود. در برخی موارد نیز مشکل در تنفس و یا تنفس نامنظم دیده می شود.
در صورت عدم درمان به موقع و یا عدم درمان ، ممکن است سلول های سرطانی به دیگر ارگان های بدن نفوذ کرده و هر یک از این اعضا ء را دچار مشکل کنند.
عوارض احتمالی سرطان بصل النخاع می تواند به شکل فلج کامل کودک باشد. فلج کامل ، تنها در صورت مسدود شدن رگ های خونی به وجود می آید. این رگ های خونی سلول های طناب نخاعی را تغذیه می کنند.
می توان گفت که در واقع و در اکثر مواقع ، سرطان بصل النخاع به دلیل پخش شدن سرطان از دیگر نقاط بدن که دچار سرطان شده اند ، ایجاد می شود. به همین دلیل بهتر است که علائم بروز سرطان را شناخته و به محض بروز علائم سرطان در دیگر اعضاء ، نسبت به درمان اقدام شود. در بزرگسالان ، بهتر است که از مصرف مواد مخدر پرهیز شود. در مردان نیز بهتر است در مورد سرطان پروستات و هر گونه مشکلی در این زمینه ، بررسی های لازم انجام شود. غده تیروئید بررسی شده و غذاهای پر فیبر مصرف شود. در کودکان نیز به همین صورت است و حتی می توان گفت که مراقبت از کودک برای پیشگیری از سرطان بصل النخاع ، بسیار مهم تر است. بهرحال باید در نظر داشت که مراقبت از بدن و پیشگیری از بیماری همیشه بهترین گزینه است و بهتر است به طور دائم مراقبت های لازم انجام شود. هر چند ماه یک بار ، انجام آزمایشات اولیه و آزمایش خون و چک کردن ، کمک کننده و موثر خواهد بود.
هر نوع بیماری ، راه های مختلفی برای درمان دارد. اما قانون کلی در درمان هر نوع بیماری و مراحل اولیه ، شامل آزمایشات کلی می شود. در سرطان بصل النخاع ، آزمایش های خون و مایع نخاعی ، آزمایش بیوپسی که شامل برداشت تکه کوچکی از بافت برای بررسی می باشد ، رادیوگرافی از ستون فقرات ، سی تی اسکن ، ام آر آی، و اسکن رادیو نوکلیئید می باشد. این نوع اسکن ، نوعی رادیوگرافی مخصوص است که از طناب نخاعی گرفته می شود. معمولا برای این کار ، نخاع سوراخ شده و نوعی ماده حاجب تزریق می شود و پس از این کار ، پزشک می تواند نقاط مورد نظر را مشاهده کند. این آزمایشات بر طبق تجویز پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان صورت می گیرد.
سرطان بصل النخاع ممکن است در هر فردی متفاوت باشد. و درمان این سرطان نیز بسته به بزرگی و کوچکی و نوع تومور صورت گرفته و بهبودی آن نیز به همین عوامل بستگی دارد. پس از جراحی ، معمولا مشکلات و درد و علائم تقریبا کاهش یافته و یا از بین می رود . از طریق جراحی ، فشاری که بر روی اعصاب نخاعی وارد آمده بود ، برطرف می شود. اما پس از جراحی ممکن است کمی مشکل حرکتی به وجود آید که از طریق فیزیوتراپی قابل حل است.
بهتر است در تمام موارد، چه در زمان بیماری و چه در زمانی که از بدنی سالم برخوردار هستید ، رژیم غذایی مناسبی را در پیش گیرید. یک رژیم غذایی سالم ، مخصوصا برای کودکانی که مبتلا به این بیماری هستند ، همیشه و در همه حال برای بدن موثر بوده و نتایج خوبی به همراه دارد. در مورد بیمارانی که به بیماری سرطان بصل النخاع مبتلا شده اند ، بهره گیری از یک رژیم متعادل و مناسب ضروری است. این رژیم می تواند طبیعی بوده و بدون مصرف مکمل باشد. مصرف مکمل ها و ویتامین ها ، بهتر است فقط در زمان نیاز بدن صورت گیرد.
انواع داروها برای درمان این بیماری وجود دارد . داروهای کورتیزونی معمولا برای کم کردن فشاری که به طناب نخاعی وارد می آید ، تجویز می شود. این داروها همچنین سبب کم کردن تورم ایجاد شده در نزدیک تومور استفاده می شود. مسکن ها نیز بیشتر برای کاهش درد مصرف می شوند. فعالیت و تحرک نیز بسیار موثر است. البته توصیه می شود ، تا جاییکه بدن توانایی دارد ، حرکات و فعالیت صورت گیرد.
چنانچه تومور بدخیم باشد نیز معمولا داروهای ضد سرطان تجویز می شود. همیشه در نظر داشته باشید که ایجاد هر نوع بیماری در کودکان ، به دلیل حساس بودن آن ها ممکن است برای کودک ناراحت کننده تر باشد . پس توصیه می شود در صورت بروز هر گونه مشکل و علامت مشکوکی ، به پزشک مراجعه شود. در مورد ضایعات و آسیب های مغزی در کودکان نیز ، تشخیص و درمان نهایی بر عهده پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان خواهد بود.
ضایعه بصل النخاع
مقالات
تلفن مشاوره دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان : 09025540607
نوبت دهی : 02155406074 - 09025540607