تلفن مشاوره دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان :09025540607
نوبت دهی : 02155406074 - 09025540607
مشاوره از طریق واتساپ : 09025540607
تمایل به خوردن خاک در برخی از کودکان مشاهده می شود. برخی والدین ابراز می کنند که کودک شان گاهی خاک ، گچ و از این قبیل مواد را دهان خود گذاشته و می خورد. خاک ، گل و گچ ، همه از مواد غیر خوراکی هستند که خوردن آن ها توسط کودکان نگران کننده می باشد. چنین چیزهایی می توانند حاوی باکتری ، ویروس ، کرم ها و سایر انگل ها باشد. کودک ممکن است چیزهایی را دهان خود بگذارد که هیچ کسی علاقه ای به خوردن آن ندارد. والدین ، به دلیل اینکه این مواد حاوی انواع میکروب ها و باکتری ها هستند ، برای کودک خود و این رفتار آن ها نگران می شوند. کودکان معمولا همه چیز را در دهان می گذارند. آن ها مدام در حال کنجکاوی و کاوش هستند. حس بویایی و طعم و مزه کودکان از حواسی هستند که کودک در سنین اولیه زندگی خود ، تازه آن ها را کشف کرده و کودک تمایل زیادی برای استفاده از این حواس دارد. در مورد خوردن خاک ، معمولا کودکی که این کار را انجام می دهد ، به دنبال طعم و مزه آن نیست ، بلکه برای او بافتی است که کودک را وسوسه می کند تا آن را در دهان خود قرار دهد. کودکان هیچ چیزی در مورد ویروس و باکتری نمی دانند ، آن ها فقط کار خود را می کنند و به دلیل نا آگاهی ممکن است دست به هر کاری بزنند. کودکان مدام در حال رشد هستند و آگاهی آن ها ، تنها توسط اطرافیان و والدین آن ها صورت می گیرد. عادت خاک خوردن در کودکان ممکن است تا زمانی که کودک به سن مدرسه می رسد ، ادامه پیدا کند. این اختلال ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. و دلایل آن ممکن است به صورت کمبود تغذیه ای کلسیم ، آهن و روی در بدن باشد. سوء تغذیه نیز ممکن است یکی دیگر از دلایلی باشد که بر اثرآن کودک به خوردن مواد غیر غذایی رو آورد. در برخی کودکان نیز ممکن است وجود اختلالات دیگری مانند اختلالات رشدی چون عقب ماندگی ذهنی و یا اوتیسم ، سبب بروز این مشکل شود.
برخی کودکان ، تمایل زیادی برای نشان دادن رفتارهای عجیب و غریب در عادات غذایی دارند. اختلال تمایل به خاک خوردن در کودکانی که دارای نوعی ناتوانی رشد هستند ، رایج تر است. اوتیسم ، عقب ماندگی و یا حتی آسیب مغزی ، همگی ممکن است دلایل بروز این اختلال باشد. همچنین کودکانی که مبتلا به بیماری صرع هستند نیز ممکن است این مشکل را داشته باشند. خوردن خاک ، شن ، ماسه و این قبیل چیز ها توسط برخی کودکان ، ممکن است سبب بروز آسیب هایی به کودک شود. آسیب هایی مانند مشکلات دستگاه گوارش و غیره. خطر ابتلا به انواع بیماری ها و همچنین آسیب رسیدن به روده نیز ممکن است در این کودکان افزایش یابد. خاک ، به دلیل مخلوط شدن با انواع سموم شیمیایی ، اسپری و حشره کش ها و سموم دفع آفات ، دارای باکتری زیادی بوده که ممکن است همراه با مدفوع حیوانی و انواع کرم ها باشد. به همین دلیل خوردن خاک توسط این کودکان ممکن است عوارضی مانند عفونت های مختلف و حتی مسمویت غذایی شود.
مصرف مداوم خاک توسط برخی کودکان ممکن است سبب یبوست ، درد شکم ، استفراغ ، اسهال و از دست دادن اشتها شود. در برخی موارد نیز خوردن خاک در برخی کودکان ممکن است حتی سبب ازدست دادن بینایی ، صرع و یا آسم شود. زیرا در خاک ممکن است کرم هایی باشد که در مدفوع سگ و گربه یافت شده و به راحتی در خاک نفوذ می کنند. همچنین خاک ممکن است بسته به محیط اطراف زندگی کودک ، مثلا مجاورت با کارخانه های صنعتی ، حاوی فلزات سنگین مانند سرب باشد. مصرف مقادیر زیادی سرب نیز ممکن است سبب آسیب رسانی به سیستم عصبی کودک شود.
اگر کودک دست خود را در ژله رنگی و یا کره بادام زمینی فرو کند و با اشتیاق آن را بخورد ، یک موضوع کاملا طبیعی بوده و برای والدین نیز هیجان انگیز و راضی کننده است. اما خاک هیچ رنگ خاصی ندارد که بخواهد برای کودک جذاب و هیجان انگیز باشد. پس دلیل اینکه برخی کودکان به خوردن خاک روی می آورند بسیار مهم بوده و شناخت دلایل این مشکل نیز ، بسیار مهم است. برخی از این دلایل بسیار جدی بوده و توصیه می شود که حتما پیگیری شود. مثلا آسیب های مغزی و یا اختلالات عصبی درکودکانی که مشکل خاک خوردن دارند ، از جمله آسیب هایی هستند که ممکن است عوارض بدتری را به دنبال داشته باشند. به همین دلیل ، در این موارد توصیه می شود که به پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان مراجعه شود. کودکانی که مبتلا به تاخیر رشد و یا اوتیسم هستند ، بیشتر در معرض این مشکل بوده و بهتر است پس از مراجعه به پزشک ، انواع مراقبت های لازم در مورد آن ها صورت گیرد. کودکی که مبتلا به اختلال تاخیر رشد است ، ممکن است خیلی موارد را درست تشخیص نداده و رفتارهای غیر طبیعی از خود نشان دهد. اختلالات رشدی و رفتاری ، ممکن است به دلیل آسیب دیدگی سیستم عصبی مرکزی و دیگر اختلالات مربوط به مغز و اعصاب در کودک باشد.
بنابراین به طور کلی می توان دلایل بروز مشکل خاک خوردن در برخی کودکان را به صورت زیر عنوان کرد : کمبود آهن و روی ، اختلال و نارسایی فکری مزمن و وسواس فکری ، اختلالات و آسیب مغزی و وجود برخی بیماری ها مانند اوتیسم ، صرع ، اختلالات ذهنی و هوشی و غیره.. برخی آزمایشات را نیز برای کودک تجویز می کنند. مانند آزمایش خون ، بررسی هموگلوبین خون، بررسی عفونت ، نمونه های ادرار و غیره . پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان نیز ، با بررسی موارد مختلف و معاینات اولیه ، کودک را از نظر سیستم عصبی و مغز و اعصاب ، بررسی کرده و در صورت وجود هر گونه مشکلی ، مراحل تشخیص و درمان ، صورت می گیرد. باید در نظر داشت که بروز هر گونه اختلالی در کودکان باید جدی گرفته شود و در صورتی که هر گونه مشکلی در سیستم مغز و اعصاب کودک وجود داشته باشد ، درمان به موقع ، بسیار موثر می باشد.
مقالات
تلفن مشاوره دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان : 09025540607
نوبت دهی : 02155406074 - 09025540607